Het Monsanto Tribunaal vond plaats in 2016-2017 in Den Haag. Vijf rechters concludeerden in hun juridische opinie dat de activiteiten van Monsanto (nu, Bayer) een negatieve uitwerking hebben op fundamentele mensenrechten. Betere wet- en regelgeving zijn nodig om slachtoffers van multinationale ondernemingen te beschermen. De internationale wetgeving moet worden verbeterd ten behoeve van betere milieubescherming en het misdrijf ecocide moet daarin worden opgenomen. Het gehele proces werd in een film "The Monsanto International Tribunal, the Making of" gedocumenteerd.

Filmdirecteur en auteur Marie-Monique Robin heeft het gehele Monsanto Tribunaal proces gedocumenteerd met een film getiteld  "The International Monsanto Tribunal, the Making of". Deze documentaire vertelt het verhaal van dit buitengewone project.

"The International Monsanto Tribunal, the Making of" is gratis beschikbaar. Het doel is om het aan te bieden als middel om een groot publiek te informeren en bewust te maken, en met name advocaten, activisten voor mensenrechten en milieurechten, scholen en universiteiten. U kan naar de gehele film kijken, of een specifiek hoofdstuk selecteren zoals "Wie zijn de getuigen?" of "Waarom Monsanto?". Deze film is beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans, Duits en Portugees.

Marie-Monique Robin heeft ook een tweede documentaire geproduceerd. In  "Roundup facing its Judges", volgt ze verschillende glyfosaat-slachtoffers en deskundigen waaronder een aantal die getuigenissen aflegden voor de rechters van het tribunaal. Ze geeft inzicht in de mechanismen van een van de grootste milieu- en gezondheidsschandalen van de moderne geschiedenis. Deze film  kan in het Engels, Frans of Duits besteld worden.

Hieronder is alle relevante informatie te vinden:


Tegelijkertijd met de hoorzittingen van het Monsanto Tribunaal (oktober 2016, Den Haag) vond een People's Assembly plaats voor strategiediscussies om wat te doen aan de problemen die door de geïndustrialiseerde landbouw worden veroorzaakt. Het bood ook de gelegenheid aan bewegingen uit de hele wereld om samen te komen en om plannen te maken voor een duurzame toekomst. Beide initiatieven kregen grote steun van bekende "ambassadeurs" als Manu Chao, Nnimmo Bassey en Richard Falk.

 


Contact